Indyjskie przyprawy – nie tylko dla Hindusów

Kuchnia indyjska to bogactwo smaków. Każdy, kto choć raz miał okazję posmakować jej w
samym sercu Indii, nie zapomina tego smaku do końca życia. Także Ty możesz spróbować
odtworzyć smak Indii w swoim domu. Jak to zrobić? Przede wszystkim zadbaj o prawdziwe
indyjskie przyprawy, które nadadzą potrawom charakteru i przeniosą Cię w klimat indyjskich
ulic.

  • Curry – to jedna z najpopularniejszych przypraw indyjskich, wykorzystywanych na całym świecie.
    W jej skład wchodzą najpopularniejsze indyjskie przyprawy: chilli, kardamon, kurkuma, goździki,
    kolendra i kminek. W Indiach najczęściej wykorzystywana jest do przygotowywania sosów, w
    Polsce cieszy się dużą popularnością jako przyprawa do drobiu.
  • Kurkuma – to przyprawa korzenna, której smak przypomina imbir. Jest stosowana głównie do
    barwienia dań. Indyjskie przyprawy, takie jak kurkuma, dobrze wpływają na funkcjonowanie
    organizmu, m.in regulują metabolizm.
  • Szafran – znany przede wszystkim ze swojej wysokiej ceny. Używa się go głównie do barwienia
    dań. Ze względu na cenę i trudną dostępność, często jest zastępowany kurkumą.
  • Cynamon – w Polsce kojarzony jako doskonały dodatek do deserów, jednak Hindusi używają go
    również do potraw słonych. Cynamon, podobnie jak inne indyjskie przyprawy , świetnie wpływa na
    metabolizm i poprawia krążenie krwi.
  • Chilli – mało kto wie, że to jedna z tradycyjnych przypraw Hindusów. Chilli, tak jak inne ostre
    indyjskie przyprawy, jest dostępna w wielu poziomach ostrości. Stosuje się ją głównie do
    przyprawiania mięs i sosów.

Więcej dowiesz się na: http://www.kuchnieorientu.pl/kategoria-produktu/home/artykuly-spozywcze/kuchniaindyjska/przyprawy-indyjskie/