Czyszczenie kuchni

Higiena dla współczesnych społeczeństw ma bardzo duże znaczenie. Oczywiście mowa o krajach rozwiniętych, ponieważ w tak zwanych państwach trzeciego świata warunki higieniczne i sanitarne pozostawiają wiele do życzenia, co zresztą jest podwaliną dla epidemii i poważnych chorób, jakie dziesiątkują tamtejszą ludność.

Kuchnia to jedno z pomieszczeń w domu, poza łazienką rzecz jasna, w jakich trzeba szczególną wagę przywiązywać do czystości. Przygotowywanie posiłków powinno odbywać się w sterylnych warunkach, ponieważ brak odpowiedniego poziomu czystości może owocować kłopotami żołądkowymi, czy nawet zatruciami. Właśnie dlatego, poza utrzymywaniem czystości we własnej kuchni, trzeba się starać zwracać uwagę na miejsca, w jakich jada się poza domem. Jeśli czystość stolika czy podłogi nie jest wystarczająca, to nie ma niestety co się łudzić, że inaczej jest w kuchni, w jakiej się gotuje. Lepiej jest zatem zrezygnować z jadania w takich miejscach.

Czyste naczynia

mycie-naczyn

Czyszczenie kuchni nie ma jednak odniesienia jedynie do utrzymywania czystości na podłogach i blatach. Trzeba się starać również domywać wszystkie naczynia, jakich w kuchni się używa, jak na przykład naczynia żaroodporne. Warto jest w tym celu oczywiście zaopatrzyć się w dobrej jakości płyny do naczyń, jakie szybko usuną brud. Wiele osób dzisiaj korzysta ze zmywarek. Jeśli nie wybierze się dobrych środków do mycia w zmywarkach, to niestety naczynia się nie domyją. Oczywiście nie można ich później użytkować, ale trzeba jeszcze raz umyć w zlewie, dlatego o wiele rozsądniej i co za tym idzie, o dziwo również oszczędniej, jest zainwestować w dobre środki, nawet jeśli miałyby być drogie, ponieważ tym samym oszczędza się czas i pieniądze za większe zużycie wody.
Czystość patelni również jest bardzo ważna. Dzisiaj patelnie ceramiczne i teflonowe zazwyczaj dają możliwość smażenia bez tłuszczu, dlatego są o wiele czystsze i ich dokładne umycie nie wymaga już szorowania, jakie niszczy warstwę ceramiczną czy teflonową, jaka dla tej patelni jest przecież najważniejsza. Mając w kuchni płyty indukcyjne czyszczenie nie jest trudnym zadaniem, ponieważ są one płaskie, bez żadnych zakamarków, w jakich mógłby się gromadzić brud. Jednak warto pamiętać, że garnki indukcyjne można myć tylko samodzielnie. Nie należy ich wkładać do zmywarek, co stanowi już pewne utrudnienie.

Czyszczenie sprzętu AGD

z11471621Q

Poza myciem naczyń, garnków i patelni, trzeba również regularnie myć sprzęt AGD. Przykładowo lodówki należy rozmrażać i po umyciu ponownie podłączyć do źródła prądu. Lodówka może zostać zabrudzona resztkami jedzenia, wylanymi produktami, a po jakimś czasie zwyczajnie zaczyna nieświeżo pachnieć, szczególnie jeśli nie usuwa się z niej na czas zepsutego jedzenia. Myte muszą być również piekarniki i kuchenki mikrofalowe. Warto o tym pamiętać, ponieważ w przeciwnym wypadku jedzenie, jakie się w nich przygotowuje nie będzie bezpieczne. Przy dzisiejszym, bardzo szerokim wyborze wszelkiego rodzaju środków czyszczących, brak higieny jest zwyczajnym lenistwem oraz zaniedbaniem.